Fraktaler i JS+HTML5

Von Kochs kurva

Von Kochs kurva beskrevs av matematikern Helge von Koch i en uppsats med titeln "Sur une courbe continue sans tangente, obtenue par une construction géométrique élémentaire", publicerad år 1904 i Arkiv för matematik, astronomi och fysik. Numera är Koch-kurvan bland annat känd för att vara en av de först beskrivna fraktalerna, ett begrepp som myntades först 70 år senare.

Se den i helskärm

Heighwaydraken

Heighwaydraken beskrevs 1967 av Martin Gardner i hans kolumn "Mathematical Games" i Scientific American. De första att undersöka denna fraktal, som också är känd som Harter-Heighwaydraken eller Jurassic Park-draken, var NASA-fysikerna John Heighway, Bruce Banks och William Harter. Anlednigen till att den kallas för Jurassic Park-draken är att den används inför varje kapitel i boken, mer och mer komplicerad.

Se den i helskärm och dessutom animerad, iteration för iteration.

Mandelbrotmängden

Mandelbrotmängden är en berömd fraktal uppkallad efter den franske matematikern Benoît B. Mandelbrot. Klicka på Generera för att skapa fraktalen, observera att detta kan vara relativt tungt för din dator.

Se den i helskärm

Juliamängden

Juliamängden är en berömd fraktal uppkallad efter den franske matematikern Gaston Maurice Julia. Klicka på Generera för att skapa fraktalen, observera att detta kan vara relativt tungt för din dator.

Se den i helskärm